Nye regler kan føre til flere bekreftelser med 3-D Secure (Bank-ID)

Strengere regler for å beskytte kunder mot kredittkortsvindel

Lørdag 14. september iverksettes nye og strengere regler for identitetskontroll av kunder i forbindelse med kredittkortkjøp over hele Europa.

Målet er å beskytte kundene bedre mot kredittkortsvindel, ved å pålegge kortutstedere (den banken som har gitt kunden kredittkortet) mer ansvar for kontroll og risiko på vegne av sine kunder.

Du som kunde kan derfor oppleve at du oftere må bekrefte dine transaksjoner (betalinger) med 3-D Secure. 

 

Om 3-D Secure

3-D Secure betyr sikker identifikasjon av kortholder, dvs eieren av betalingskort, ved online kjøp. 

Den ekstra sikkerheten består i en ytterligere sikkerhetssjekk etter at kunden har tastet inn sine kortopplysninger. Kunden får opp et nytt vindu der kunden skal bekrefte sin identitet via 3-D Secure. Den vanligste måten å gjøre dette på er via Bank ID, enten via kodebrikke og passord eller Bank ID på mobil. 

3-D Secure minimerer kortutsteders (bankens) risiko ved netthandel, siden ingen andre enn kortholder kan bruke kortet i en sikker nettbutikk. 3-D Secure fungerer dermed som en PIN-kode på nett. 

Du kan lese mer om dette her.

 

Kjøp i nettbutikken og ØstfoldBillett-appen

Du benytte 3-D Secure på alle kjøp over 400 kr, men kan også måtte benytte 3-D Secure på lavere beløp. Dette vet vi ikke enda, fordi det er en stor usikkerhet rundt hvordan kjøp med kredittkort vil fungere fra lørdag.

Det er dessverre ikke Østfold kollektivtrafikk som avgjør om du som kunde må verifisere ditt kjøp med 3-D Secure, men kundens egen bankforbindelse/kortutsteder fordi bankene tolker regelverket ulikt. 

Hvis du opplever problemer med å få betalt med kredittkort i nettbutikken, så anbefaler vi deg å fylle på reisekortet på bussen i stedet.

Hvis du opplever problemer med kredittkort i ØstfoldBillett-appen, så anbefaler vi å benytte en av de to andre betalingsløsningene som er tilgjengelig - Vipps eller PayPal. Disse skal fungere som normalt. 

 

Her kan du lese mer om det nye regelverket, kalt Sterk Kunde Autentisering (SKA): https://www.finanstilsynet.no/nyhetsarkiv/nyheter/2019/innforing-av-sterk-kundeautentisering-ska-for-kortbetalinger-i-netthandel/


Publisert 13. september 2019. Sist oppdatert 23. februar 2020