Gå til hovedinnholdet.

Hva leter du etter?

Hvalersambandet:

Avgangen kl. 12.10 utgår på grunn av ambulanseoppdrag. Man regner med normal drift fra avgangen kl. 13.10.

Følg med på driftsmeldinger fra Norled for oppdatert informasjon.

 

Se Entur.no for oppdatert reiseinformasjon.

Informasjon om Reisegarantien vår finner du her.

 

Sist oppdatert: 15.07.2024 11:29
Ny Hvalerferge hedrer kvinnelig pioner

Ny Hvalerferge hedrer kvinnelig pioner

Det nye fartøyet får navnet MS «Torine» etter Nilsine «Torine» Madsen - den første kvinnen som ble valgt inn i herredsstyret på Hvaler i 1913.

Daglig leder i Hvaler Kulturvernforening, Paul Henriksen, er godt fornøyd med navnet på den nye el-fergen fra Norled som klapper til kai på Skjærhalden senere i år.

-Nilsine “Torine” Madsen ble valgt inn i Hvaler herredsstyre som representant for Venstre i 1913. Det var kun to kvinner ved dette valget som kom inn på fast plass i et herredstyre i Smaalenenes Amt, nemlig i Rygge og på Hvaler. Torine var den første kvinnelige representanten på Hvaler, og dette var også det første valget som ble gjennomført med kvinnelig stemmerett. 

Torine var lærerinne og datter av Andreas Nilsen, lærer på Brekke skole og Hvalers lengstsittende ordfører. Det skulle faktisk ta over 30 år til neste kvinne fikk plass i kommunestyret. 

I dag er 6 av 21 representanter i Hvaler kommunestyre kvinner. Jeg synes det er et historisk sus over navnevalget og synes også at det er veldig hyggelig at dette offentliggjøres på kvinnedagen 8. mars, sier Henriksen.

Navnet er valgt i samarbeid mellom Hvaler kommune, Østfold kollektivtrafikk og Norled AS.