Gå til hovedinnholdet.

Hva leter du etter?

- Sitter ofte med hjertet i halsen

- Sitter ofte med hjertet i halsen

Glemt refleksen? Bussjåfør Steinar Mikarlsen ber innstendig østfoldingene om å gjøre seg godt synlige langs veien. Her får du tipsene til riktig refleksbruk.

– Dette er et problem blant alle aldersgrupper. De voksne passer riktignok på at de aller yngste er godt merket, men de glemmer seg selv, sier Steinar Mikarlsen, som er sjåfør i Vy og kjører buss på vegne av Østfold kollektivtrafikk.

Han har vært yrkessjåfør i 40 år, og selv da han tok førerkortet på lastebil i 1981 var det fokus på refleksbruk. Bussjåføren og kollegene er derfor forundret over at de til stadighet blir møtt av passasjerer og fotgjengere som ikke har én eneste refleks når de ferdes i høstmørket.

– Våre bussjåfører har sikkerhet i fokus og er svært kompetente. Riktignok hjelper ikke dette all verden hvis folk ikke gjør seg synlige, sier han.

Både han og kollegene har flere ganger opplevd å kjøre forbi en holdeplass fordi man ikke ser den som står der.

 

– De tror vi ser dem, men det gjør vi ikke nødvendigvis. Da kan det bli skummelt hvis de står langt ute mot veien og vi kjører forbi. Enda verre er det når folk går gatelangs i mørket og kanskje til og med skjener over veien uten å se seg for. Vi sjåfører sitter veldig ofte med hjertet i halsen.

Steinar Mikarlsen, bussjåfør i Moss.

 

 

Enorm forskjell

Statistikken underbygger det Mikarlsen viser til. Ifølge tall fra Trygg Trafikk er det faktisk kun hver fjerde nordmann som bruker refleks i mørket.

Dette til tross for at du uten refleks er synlig først på 25–30 meters hold, mens du med refleks er synlig for en bil med nærlys allerede på 140 meters hold. Ifølge Trygg Trafikk vil dette si at bilføreren vil ha ti fremfor to sekunder på å reagere.

– Dette kan med andre ord være forskjell på liv og død, sier Mikarlsen, som har en innstendig bønn til østfoldingene.

 

– Vi mener ikke å rette noen pekefinger, men vi bryr oss om både passasjerer, andre trafikanters og egen sikkerhet. Derfor vil vi be folk om å være så snille å bruke refleks. Ikke bare nå og da, men hver gang de ferdes ute i mørket, sier han.

Steinar Mikarlsen, bussjåfør i Moss.

 

Ikke vanskelig

Ifølge Mikarlsen er naturligvis én refleks langt bedre enn ingenting, men aller helst bør man feste refleksene på en slik måte at man er synlig fra flere sider.

– Husk også at alle du går eller står sammen med bør ha refleks. Det hjelper ikke om én er kledd i refleks fra topp til tå hvis sidemannen ikke har noe, for uten refleks kan du være usynlig langs veien. Ved en forbipassering vil vi høyst sannsynlig se kun den som har refleks, poengterer han.

Han kommer også med et tips til de tilfellene hvor man av en eller annen grunn ikke har refleks.

– Bruk lommelykten på mobilen for å vise hvor du står eller går, sier Mikarlsen.

 

7 tips til riktig bruk av refleks

1. Fest refleks på alle jakker og bager.
2. Bruk refleks som beveger seg når du går, de synes best.
3. Heng refleksen i knehøyde.
4. Bruk to reflekser slik at du er synlig fra alle kanter.
5. Sjekk at refleksen ikke er veldig ripete - da virker den dårligere. Husk også at reflekseffekten på en refleksvest avtar. En
    vest tåler ca 20 vask før den bør byttes ut. Lys med lommelykt på refleksen i et mørkt rom for å se om den fortsatt
    lyser godt.
6. Se etter CE-merket når du skal kjøpe refleks.
7. Og til slutt: har du glemt refleksen? Bruk gjerne lyset på mobilen for å signalisere hvor du er.

Kilde: Trygg Trafikk og Østfold kollektivtrafikk

 

Godt alternativ: Har du ikke refleks, kan du bruke lyset på mobiltelefonen til å signalisere hvor du er.

 

– Liv og helse viktigst

Østfold kollektivtrafikk frakter daglig både barn og ungdom til skolen og voksne til jobb.

– Vi er en ansvarsfull samfunnsaktør som betyr mye for mange. Passasjerenes sikkerhet, trygghet, liv og helse er selvsagt det viktigste for oss, sier salgs- og markedssjef Solfrid Rød Olsen.

Hun er stadig vekk i kontakt med sjåfører som deler Mikarlsens bekymring for manglende refleksbruk.

 

– Vi håper at passasjerene våre nå blir enda flinkere til å bruke refleks, slik at de hjelper oss med å ivareta sikkerheten deres, sier hun.

Solfrid Rød Olsen, Salgs- og Markedssjef i Østfold kollektivtrafikk