Gå til hovedinnholdet.

Hva leter du etter?

5 gode grunner til å la bilen stå

5 gode grunner til å la bilen stå

Det er ikke bare helsemessige fordeler det bringer med seg å la bilen stå, men du sparer også miljøet og egen lommebok.

Det finnes flere måter å reise miljøvennlig på. Noen av oss kan bidra en dag eller to i uken, mens andre har tatt de gode vanene til et helt nytt nivå. Nøkkelen er å finne gode alternativer som fungerer for deg. Under har vi listet opp noen gode grunner til å la bilen stå – og husk at en dag i uka er mye bedre enn ingen!

1. Du føler deg frisk og opplagt

For å komme oss gjennom hverdagen trenger vi alle å være opplagt. Frisk luft og lett fysisk aktivitet i form av sykling eller gåing er gode ingredienser for å bli klar for arbeidsdagen. Forskning viser at alle slags pauser i løpet av hverdagen øker trivsel og livsglede. Pauser hvor du er fysisk aktiv, og gjerne i grønne omgivelser, gir også enda større effekt dersom du ønsker å se nye løsninger og tenke kreativt.

2. Du sparer miljøet

Det er uendelig mange måter man kan spare miljøet på, og en enkel oppfordring er å gå, sykle eller reise kollektivt framfor å velge bilen. Det sparer miljøet for farlige utslipp og bare det er en motivasjon i seg selv. Visste du at norske personbiler slipper ut over 5,3 tonn med CO2 i året? Det er snaue 10 prosent av det totale CO2-utslippet i Norge.

3. Med El-sykkel går det raskt og lett

Man trenger ikke å slite seg ut når man har en elsykkel. Tunge oppoverbakke blir lett overkommelig, og i tillegg kan du reise ferdig antrukket uten å måtte dusje når du kommer fram. På de mest trafikkerte veiene kan det gå like raskt med sykkel som med bil hvis det oppstår kø.

4. Du kommer i bedre form

Helsemyndighetene anbefaler oss til å sette av 30 minutter hver dag til fysisk aktivitet, og det er noe man fint greier hvis man går eller sykler. Du får sterkere muskler og bedre kondisjon – i tillegg er det med å holde deg frisk og rask. Uformelle tester viser faktisk at kaloriforbruket ved bruk av elsykkel bare er 20 prosent lavere enn på en vanlig sykkel.

Ifølge Transportøkonomisk institutt vil sykefraværet gå ned med 15 prosent for personer som sykler til jobb sammenliknet med de som ikke gjør det.

5. Du sparer tid og penger

En gjennomsnittlig nordmann med tre kilometer reisevei vil spare 150 kroner daglig hvis man velger sykkel framfor bil. Man slipper utgifter til drivstoff, parkering og bompenger hvis man velger bort bilen, og i tillegg trenger man ikke å sløse bort tid i kø.

Tips til reisen

Se sykkelplanlegger hos Statens vegvesen på www.sykkelveg.no

 

Kilde: HjemJobbHjem | Bypakke Nedre Glomma